Sedef hastalığı toplumda bilinen ve oldukça sık görülen bir hastalıktır. Sıklığı yaklaşık olarak % 2-3’leri bulmaktadır. Deride kabuklanma, kepeklenme şeklinde cilt bulguları görüldüğünden sadece deriyi ilgilendiren bir hastalık zannedilir. Oysa sedef hastalığı bu görünen cilt bulgularının altında zengin sistemik bulguların eşlik edebildiği derin bir hastalıktır. Sedef hastalığında hipertansiyon, damar sertliği, şişmanlık, karaciğer yağlanması ve psikiyatrik bulgulara daha sık rastlanabilmektedir.
Psoriatik artrit (PsA) dediğimiz sedef romatizması da sedef hastalarının bir kısmında görülebilir. Çeşitli çalışmalarda bu oran % 5 ile 30 arasında bildirilmektedir. Sedef hastalarının hepsinde bir gün romatizma gelişecek demek doğru değildir. Hastada eklem bulguları yok sadece deri bulguları varsa dermatoloji uzmanlarının, sedefle beraber eklem bulguları da varsa dermatoloji + romatoloji uzmanının hastayı takip etmesi doğru bir yaklaşımdır
Sedef romatizması RA gibi bir çeşit iltihaplı romatizmal hastalıktır. Hastaların % 80-85 kadarında önce deri bulguları sonra eklem bulguları ortaya çıkarken, %15-20 hastada deri bulgularından önce eklem bulguları görülebilir ki bu hastalarda sedefe bağlı romatizma tanısı koymak daha zordur. Sedef romatizması kendi içerisinde de farklı klinik bulgularla karşımıza çıkabilir.
RA’ya benzeyen ve el eklemlerini etkileyen şeklinde RA’dan farklı olarak distal interfalengeal (DIF) dediğimiz el uçtaki uzak eklemler etkilenebilir ve bu durum RA ile ayırıcı tanıda önemlidir. (Resim-1)
Sedef romatizmasının AS’ye benzeyen formunda ise istirahatle olan bel ağrısı, diz, ayak bileği gibi büyük eklemlerde şişlik, ağrı görülebilir.
Daktilit yani sosis parmak dediğimiz bir diğer formda ise özellikle ayak parmaklarında kızarıklığın da eşlik ettiği yaygın bir şişlik, ağrı, ayağa basmakta güçlük gibi şiddetli bir bulgu olabilir.(Resim-2)
Entesit dediğimiz bağların, tendonların kemiğe yapışma yerinde iltihapla seyreden ve klinikte topuk ağrısı, göğüs ağrısı, topuk dikeni şeklinde karşımıza çıkabilen şekil ise sedef romatizmasının bir diğer şeklini oluşturmaktadır.